Geschiedenis

De geschiedenis van de klarinet


Het ontstaan van de klarinet

De middeleeuwse voorloper van de klarinet is de Chalumeau. Rond 1690 is de klarinet ontworpen door Johann Chr. Denner, afkomstig uit Neurenberg, Duitsland. Hij heeft de Chalumeau als basis instrument gebruikt, en deze eigenlijk verder ontwikkeld. De Chalumeau was een simpel instrument voorzien van een riet en werd vooral bij opera's gebruikt.

Op de afbeelding hiernaast kunt u een voorbeeld zien van een Chalumeau. Het zijn kopieën, want een origineel bestaat niet.

Doordat een klarinet te groot is, en teveel gaatjes heeft om alles met je vingers af te sluiten, heeft een klarinet kleppen. Er zijn nu 2 verschillende kleppensystemen.

Hieronder meer informatie over de kleppensystemen.


Het böhm-systeem

Het Böhm-systeem is het Franse systeem. De naam is afkomstig van Theobald Böhm. Hij had het kleppensysteem voor de dwarsfluit ontworpen. In 1843 werd het systeem door Hyacinthe Klose overgezet op de klarinet.

Op de afbeelding hiernaast is het Böhm-systeem te zien.

het oehler-systeem

Het systeem is ontworpen door Oskar Oehler. Het systeem is gebasseerd op het Müller-systeem, die is afkomstig uit de 19e eeuw. Dit kleppensysteem heeft meer kleppen dan het Böhm-systeem. Het is populair bij professionele klarinettisten uit Oostenrijk, Duitsland en andere Midden-Europese landen.

Op de afbeelding hiernaast is het Oehler-systeem te zien.

Nog meer vragen?

© 2019 YOOtheme, All Rights Reserved

Aan deze website kunnen geen rechten worden verleend.